FAQ

Algemeen

Welke maat donsdeken heb ik nodig?

De maat van donsdeken moet je baseren op de maat van je bed. Als je matras een lengte van 2 meter heeft, kan je best 220 cm nemen als lengte van donsdeken.
Breedte matras:

– 90cm = 140/200 , 140/220, 160/220
– 140cm = 200/200 , 200/220
– 160cm = 240/200 , 240/220
– 180cm = 270/220 (260/220)

Wat is het verschil tussen een duur en goedkoop donsdeken?

“Goede donsdekens zijn niet goedkoop, goedkope donsdekens zijn niet goed”

Alles hangt af van de grondstoffen die gebruikt worden. Een goedkoop donsdeken heeft weinig volume en verslijt veel sneller. De dons en katoen zijn van lagere kwaliteit en worden vaak geproduceerd in Azië. Een goed donsdeken garandeert volume en warmte. Een investering voor het leven.

Hoe lang gaat een donsdeken mee?

Een PLUTEX donsdeken is voor het leven ! Als de gebruiksaanwijzing goed worden nageleefd en er een vijf jaarlijkse reiniging is, blijft de dons gezond en volumineus. Dons verslijt niet, katoen wel. Daarom bieden wij de herstoffering service aan zodra de tijk gaatjes vertoont.

Wat is het verschil tussen witte en grijze ganzendons?

Witte ganzendons is groter van dons vlok en geeft daarom meer volume in vergelijking met de grijze dons. Dit maakt witte dons luxueuzer en duurder.

Hoe onderhoud ik mijn donsdeken?

Dagelijks uw donsdeken luchtig maken. Dit wil zeggen; elke hoek van uw donsdeken even opschudden zodat de dons luchtig blijft. Uw donsdeken moet nl. gevuld zijn met zoveel mogelijk lucht om optimaal te kunnen isoleren.

’s Morgens uw bed niet onmiddellijk toedekken maar even open leggen zodat het transpiratievocht sneller kan verdwijnen. Indien u de mogelijkheid hebt om uw donsdeken buiten te luchten, mag u dat zeker doen.

Telkens wanneer u het overtrek vervangt voor een wasbeurt moet u het donsdeken omdraaien. Het hoofdeinde moet aan het voeteinde komen of omgekeerd. Dit om het verschuiven van de dons binnen in het donsdeken zo veel als mogelijk tegen te gaan.

Nooit stofzuigen, niet hard opkloppen, niet buiten luchten bij vochtig weer en nooit boven op uw donsdeken gaan liggen. Dit om beschadiging aan stofstructuur en dons te vermijden.

Mijn dons verschuift! Wat nu?

Telkens wanneer u het overtrek vervangt voor een wasbeurt moet u het donsdeken omdraaien. Het hoofdeinde moet aan het voeteinde komen of omgekeerd. Dit om het verschuiven van de dons binnen in het donsdeken zo veel als mogelijk tegen te gaan. U mag desnoods met de hand de dons verplaatsen door zachtjes op de tijk de kloppen.

Ben ik allergisch aan dons?

Neen! Het betreft hier waarschijnlijk om een huisstofmijt allergie. Dit kan u tegengaan door uw lakens regelmatig te wassen (60°)of je donsdeken professioneel te laten reinigen.

Mag ik boven op mijn donsdeken gaan liggen?

Neen! Om de textuur van de dons niet te beschadigen raden wij aan niet op de donsdeken te gaan liggen. Houd zoveel mogelijk volume in de dons door deze goed te verluchten.

Is onze dons diervriendelijk verkregen?

Wij gebruiken enkel Europees gekeurde dons die het EN12934 label dragen. Dit label omvat strenge regels in verband met dierenwelzijn die wij hoog in vaandel dragen. De ganzen en eenden worden niet levend geplukt.

Reiniging

Krijg ik mijn eigen dons terug?

Elk donsdeken wordt apart gewassen. We nummeren de dons en de tijk. Deze nummering wordt maar liefst vier maal gecontroleerd tijdens het was-proces. (aankomst-wassen-vullen-inpakken). Wij garanderen dat u uw eigen donsdeken terugkrijgt.

Kan mijn donsdeken bijgevuld worden?

Tijken waarvan de verdeling in kamers, banen of puntsteps bestaan kunnen perfect bijgevuld worden. Als de deken volledig is doorstikt in vierkanten wordt dit moeilijk. Kijk daarom eerst of er openingen zijn tussen de vierkanten zodat wij de dons er kunnen uithalen en/of bijvullen.

Zijn de vierkanten volledig dicht gestikt ? Dan kunnen we uw deken niet bijvullen of u moet opteren voor een nieuwe tijk.

Hoeveel moet mijn donsdeken bijgevuld worden?

Om terug volume in de donsdeken te krijgen raden we aan om een één-persoonsdonsdeken 100gr bij te vullen en een twee-persoonsdonsdeken 200gram bij te vullen.

Dit is echter voor elk donsdeken verschillend. Heb je het echt veel te koud onder je donsdeken dan raden we aan meer bij te vullen. Gaat het over een zomerdekbed zal dit daarentegen minder zijn.

Om de hoeveel tijd moet mijn donsdeken gewassen worden?

Wij raden aan je donsdeken om de 5 jaar professioneel te laten reinigen.

Hoe lang duurt een reiniging?

Na de ophaling duurt een donsreiniging tussen de 5 a 10 werkdagen vooraleer deze terug geleverd wordt.

Vragen?

Contacteer ons, we helpen u graag verder!